Goed, je hebt schoenen en kan naar buiten om te gaan genieten van de prachtige natuur. Maar wat trek je aan? Tja, wat trek je aan als je gaat hardlopen? Voor trailen heb je over het algemeen qua kleding niet zo heel veel anders of speciaals nodig dan voor lopen op de weg. Je hebt loopondergoed, een broek, een shirt, sokken en eventueel een jasje nodig. Ok, ok, en accessoires zoals een petje of oorwarmers en handschoenen als het koud is bijvoorbeeld. Niks bijzonders dus. Toch zijn er een paar kleine dingen die anders zijn en waar je wél rekening mee moet houden. Dat zit hem in drie dingen. De weersomstandigheden, de afstand en het terrein met potentiële ‘ongelukjes’.
Als het regent en ik ga vanuit mijn huis toch een 10 kilometer rondje om het bos lopen diezelfde regen trotserend, en ik kom tot op mijn onderbroek zeiknat en half bevroren thuis, dan ga ik naar binnen, trek die koude natte zooi uit en spring onder de warme douche. Ik woon echter in het centrum van Rotterdam, dus als ik wil trailen moet ik altijd de auto pakken en naar een natuurgebied rijden. Dat betekent dus dat tussen het einde van mijn loopje en het moment dat ik lekker warm onder de douche kan springen, er meestal (behoorlijk) wat tijd tussen zit. Omkleden als ik bij de auto ben en iets droogs aantrekken is dan altijd een goed idee, maar beter is het om te zorgen dat ik minder nat en indien mogelijk niet koud wordt. Helemaal als het weer nogal ‘wisselvallig’ is. Laagjes dus, en iets dat wind tegen houdt en vocht buiten.
Een goed regenjasje is dan ook geen onnodige investering tijdens het trailen, en dan bedoel ik ook een écht goed regenjasje. Ik heb na wat getob en uitproberen een fikse investering gedaan in een Goretex regenjasje waar ik drie paar schoenen voor had kunnen kopen, maar het is de beste investering die ik in mijn trailleven gedaan heb. Lichtgewicht, dus makkelijk op te rollen om in mijn vest mee te nemen, warm en houdt de regen buiten. Of de sneeuw, of de hagel, wat je maar wilt. Ok ik lieg. Ik heb hem niet zelf gekocht maar van Frank gekregen, but you catch my drift. Houdt het me droog? Niet helemaal, maar dat doet geen enkele jas. Je transpireert en ook al heb je een duur jasje dat het vocht afdrijft, als het zeikregent heb je een luchtvochtigheid van 100% dus waar moet het vocht naar toe? Maar het houdt je warm en dat is het allerbelangrijkste. Onderkoeling wordt onderschat. Dat geldt overigens ook voor een broek. Bij hoge kou of harde regen loop ik in mijn hardloopbroek met daar overheen een regenbroek. Ja, dat kan gewoon. Je bent aan het trailen hé, het is geen 10 km asfaltwedstrijd.
Afstand is allesbepalend voor je kledingkeuze. Om te beginnen, na 50 km gaat alles schuren dus zorg dat je kleding draagt die niet te strak maar ook niet te los zit, geen ‘randjes’ heeft, geen drukpunten, geen labeltjes, kortom, perfect zittende kleding. En om je een illusie te ontnemen, tenzij je een draak bent met ondoordringbare schubben als huid (volgens Frank kom ik dicht in de buurt maar ook ik heb last van schuurplekken), na 100 km gaat ook de perfect zittende kleding wel ergens schuren. Deal with it. Maar goed, zo ver zijn we nog niet en alles wat je kan doen om dat moment zo ver mogelijk uit te stellen is meegenomen. Dus knip dat labeltje uit die onderbroek, BH en shirt, zorg dat je broek niet te strak zit en je shirt niet te los. Maar vooral, zorg dat je voor jou goede sokken hebt!
Ik zeg bewust ‘voor jou’ en misschien moet ik ook wel zeggen ‘voor de afstand die je gaat lopen’. Ik ben enorm blaargevoelig op mijn voeten en heb de perfecte sokken nog niet gevonden. Sommige mensen zweren bij teensokken. Ik heb ze geprobeerd. Werkt in principe prima, behalve als ze nat worden of als ik verder dan 80 km loop. Dan krijg ik er juist extra blaren door. Ik heb ook een paar waterdichte sokken. Geweldig, als ik door terrein loop waar het water niet hoger komt dan mijn enkels en niet verder dan ongeveer 30 km. Als het water namelijk in mijn sokken komt, worden mijn voeten ook helemaal niet meer droog en is het net alsof ik het hele stuk door het water loop want ja, waterdicht hé dus eenmaal water aan de binnenkant kan het er ook niet meer uit. Als het heel koud is loop ik gewoon op merinowol sokken, als het warm is op dunnere kortere sokjes en alles daar tussen in op ‘gewone’ hardloopsokken. Compressiekousen ook ok, mits niet verder dan 30 km. Daarna gaan ze hoe dan ook afknellen. Voor de rest heb ik het maar gewoon geaccepteerd. Goede voetverzorging helpt, net als smeren met wax of vaseline, maar dat komt in een ander hoofdstuk aan de orde.
Hoe zit het dan met dat terrein en die ‘ongelukjes’? Een van de kenmerken van trailen is dat je nog wel eens ‘op je Rotterdams gezegde muil’ gaat. Ik zeg altijd, je hebt niet getraild als je niet minstens één keer gevallen bent. Ik heb dus kleding aan die vies mag worden en kapot mag gaan. Heb je een shirt waar je enorm aan gehecht bent omdat het je ‘eerste marathon in het buitenland waar je onder de 3:30 liep’ shirt is, trek hem lekker aan om in de zomer 10 km over de Maasboulevard te paraderen, maar niet als je gaat trailen. Sowieso word je 9 van de 10 keer vies tijdens het trailen. Aarde en water maken modder en dat spat op als je er doorheen rent. Stoffig is trailen ook. Een ander kenmerk is dat je nog wel eens langs een struik loopt, met gemene stiekeme grijpgrage takjes of doorntjes die maar één doel in het leven hebben. Jou een mooie haal in je superstrakke perfect zittende gave ‘dit printje is uniek en nergens meer te krijgen’ hardloopbroek bezorgen. Of erger nog, je loopt er niet langs maar je moet er dwars doorheen.
En dan heb je nog ‘de beestjes’. De meest bekende zijn de teken. Nasty little bastards die met name in je benen gaan hangen maar soms ook in je nek of op je armen. Voor je benen kan je dus overwegen om, ondanks dat het warm is, lange sokken of een lange broek aan te trekken. Lange mouwen zou ik nooit doen. Op je armen komen ze niet snel en is goed te controleren. Dat weegt niet op tegen de warmte tijdens het lopen. Andere beestjes zijn allerlei soorten insecten vooral de vliegende soort, maar qua kleding is dat gauw wat lastiger op je sokken of broek na. Muggen vinden je knieholtes, je ellebogen en je nek heerlijk maar daar zou ik eerder naar Deet grijpen. Toch kan een Buff wel wat doen in je nek, maar dat moet je zelf maar uitproberen.
Dus zo zie je maar, toch nog wel wat om over na te denken als je gaat trailen. Belangrijkste tip, zeker bij langere afstanden. Nederland heeft four seasons in one day, of in ons geval, four seasons in one run dus stem je kleding daar op af. Ik heb het al gezegd laagjes die je aan en uit kan trekken (tenzij je midden zomer loopt). Je hebt in elk geval het voordeel dat je een en ander in je trailvest kwijt kan. Standaard een extra buff meenemen is altijd een goed idee, en als je nogal eens een trailevenementje loopt heb je er vast nog wel een paar in de kast liggen.
En anders kan je er van mij wel één krijgen.
Heerlijk om te lezen weer én informatief 😉
Dank je! Toch maar als boek uitgeven dan? 😉
Ja kom maar door met je boek.